Als startende ondernemer kun je in allerlei valkuilen vallen die je in je enthousiasme om je eigen zaak te beginnen over het hoofd zag. Zeker als je voor het eerst start als ondernemer zijn de risico’s soms groot. Je wilt er alles aan doen om van je bedrijf een succes te maken, maar als dat niet lukt kun je met een enorme kater en bijbehorende financiële ellende blijven zitten. Dit zijn de meest voorkomende beginnersfouten van ondernemers.
Een zaak overnemen
Je bent in loondienst bij een bedrijf waarvan de ondernemer wil stoppen. Hij biedt jou de mogelijkheid om het bedrijf over te nemen. Een mooie kans, maar je moet dan wel weten waar je ja tegen zegt. Als je er niet goed over nadenkt dan kun je te maken krijgen met ‘lijken die uit de kast vallen’ zoals problemen met afnemers, niet afgeloste schulden en andere narigheid. Laat de boeken van het bedrijf doornemen door een deskundige zodat je weet waar je aan begint. Soms gelden er voorwaarden voor de overname, zoals het in dienst houden van het zittend personeel. Ook dit is iets waar je goed over na moet denken. Soms hebben mensen er moeite mee als er ineens een nieuwe leidinggevende komt, zeker als dit een voormalige collega is.
Het overnemen van een zaak kan daarnaast emotioneel zwaar zijn. Als er veranderingen doorgevoerd moeten worden, zoals een nieuwe strategie of kostenbesparingen, kan dit leiden tot spanningen binnen het team. Bespreek vooraf met een mentor of ervaren ondernemer wat er allemaal bij een overname komt kijken, zodat je goed voorbereid bent.
Is er ruimte binnen de markt?
Als je een schoonheidssalon wilt openen terwijl er daar al twee van zijn in de directe omgeving, dan is de kans aanwezig dat je niet genoeg klanten krijgt. Je moet je dan wel heel goed kunnen onderscheiden met nieuwe behandelingen en technieken. Daarnaast moet je weten of hier wel behoefte aan is. Mensen bezoeken een schoonheidssalon vaak alleen in hun directe omgeving. Je klanten zullen niet een uur willen reizen, tenzij je wel heel goed staat aangeschreven. Dit geldt natuurlijk ook voor tal van andere beroepen. Als er niet genoeg markt is dan is de kans groot dat je niet genoeg omzet kunt draaien en je zaak al snel weer moet sluiten.
Een grondig marktonderzoek kan je helpen om de kansen en bedreigingen in de markt in kaart te brengen. Analyseer de concurrentie en kijk waar je jezelf kunt positioneren. Denk hierbij aan prijsstelling, unieke producten of diensten, en een aantrekkelijke marketingstrategie. Door dit goed aan te pakken, vergroot je de kans op succes.
Ondernemen is hard werken
Om een bedrijf van de grond te krijgen en ook succesvol te houden moet je vaak lange dagen maken. In tegenstelling tot een baan in loondienst waar je om 5 uur ’s middags de deur achter je dicht kunt trekken, komen er nu allerlei extra werkzaamheden bij zoals offertes maken, facturen opstellen, aangiftes omzetbelasting doen en een goede administratie bijhouden. Dit zijn vaak klussen die je ’s avonds of in het weekend moet doen. Bedenk ook dat als je in de zomer drie weken vakantie wilt nemen, je in deze weken niets verdient.
Daarnaast is het belangrijk om balans te vinden tussen werk en privé. Veel startende ondernemers raken overwerkt omdat ze geen grenzen stellen. Maak een planning waarin je niet alleen werktijd, maar ook ontspanning en tijd voor je gezin opneemt. Een gezonde balans zorgt ervoor dat je langer gemotiveerd blijft en voorkomt burn-out.
Zakelijk vestigingsadres
Regel een KvK-postadres als je vanuit huis werkt. Ondernemers die vanuit het buitenland werken kunnen kijken op virtual office Netherlands, voor hen die specifiek op zoek zijn naar een adres in Nederland. Zo voorkom je dat je privéadres via het Handelsregister eenvoudig is op te zoeken door iedereen. Dit kan ervoor zorgen dat je ongewenste post ontvangt op je thuisadres, maar ook dat er mensen bij je aan de deur komen, zoals vertegenwoordigers van bedrijven die je in hun ogen geweldige aanbiedingen komen doen. Maar ook een ontevreden klant kan zomaar bij je op de stoep staan om verhaal te halen. Dat is niet prettig als je kinderen erbij zijn.
Je kunt een virtueel vestigingsadres aanvragen dat je ook bij de KvK kunt laten registreren. Hier komt ook je zakelijke post aan. Deze krijg je dan digitaal per e-mail toegestuurd. Dit is een relatief goedkope manier om je privacy te waarborgen en professionaliteit uit te stralen. Klanten nemen je vaak serieuzer wanneer je een zakelijk adres hebt in plaats van een woonadres.
Financieel overzicht missen
Een andere veelgemaakte fout is het ontbreken van financieel inzicht. Startende ondernemers hebben vaak geen duidelijk overzicht van hun inkomsten en uitgaven, wat kan leiden tot geldproblemen. Maak een realistische begroting en houd hier regelmatig controle over. Gebruik boekhoudsoftware of huur een boekhouder in om je financiële administratie goed bij te houden.
Daarnaast is het verstandig om een buffer aan te leggen. Dit helpt je om onverwachte kosten op te vangen, zoals reparaties of een tijdelijke terugval in inkomsten. Ook verzekeringen zijn belangrijk om je te beschermen tegen risico’s. Denk aan een aansprakelijkheidsverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering of inventarisverzekering.
Te weinig aandacht voor marketing
Marketing wordt door veel startende ondernemers onderschat. Ze denken dat klanten vanzelf komen, maar niets is minder waar. Je moet actief bezig zijn met het promoten van je bedrijf, vooral in het begin. Maak een duidelijke marketingstrategie en zet sociale media, online advertenties en netwerkbijeenkomsten in om je doelgroep te bereiken.
Zorg ervoor dat je een professionele website hebt en dat je online vindbaar bent. Investeer tijd in het opbouwen van een netwerk en vraag tevreden klanten om reviews achter te laten. Dit helpt om vertrouwen op te bouwen en nieuwe klanten aan te trekken.
Bron: DamOffice