do. mei 23rd, 2024
vermogen-opbouwen-als-zpper

Sparen levert tegenwoordig niet veel meer op. De rentetarieven staan al jaren historisch laag. Daarnaast moet je wel gewoon belasting over je spaargeld betalen. Ben je ondernemer? Dan kun je ook zakelijk vermogen opbouwen als zzp’er. Hieronder leggen we uit wat het voordeel van zakelijk vermogen opbouwen is ten opzichte van sparen op jouw privé rekening.

Zakelijk vermogen opbouwen als zzp’er

Een belangrijk voordeel van zakelijk vermogen opbouwen is dat jouw spaargeld belast wordt in een andere box. Ondernemers die vermogen opbouwen als zpp’er en mensen met een eenmanszaak, vallen in box 1. Het werkelijke rendement op jouw spaargeld of beleggingen wordt in deze box belast met inkomstenbelasting. Over dit rendement betaal je dan weer inkomstenbelasting volgens het tarief wat voor jou van toepassing is. Dit is maximaal 52%. Aangezien je gebruik kunt maken van de mkb-winstvrijstelling voor ondernemers, valt de werkelijke belasting nog iets lager uit.

Sparen via een privé rekening

Het vermogen op jouw privé rekening wordt op een andere manier belast dan het zzp zakelijk vermogen. Dit spaargeld wordt namelijk belast met vermogensrendementsheffing. Hierbij gaat de belastingdienst uit van een zogenoemd fictief rendement tussen de 2,02 en 5,38%. Hoe meer vermogen je hebt, hoe hoger de belastingdruk. Dit een vermogen van € 30.000 betaal je geen belasting, over het bedrag daarboven betaal je deze forfaitaire heffing. Dit levert een ongeveer een belastingheffing op van 0,61 tot 1,61%. Dat is dus een fors bedrag, aangezien de rente op de meeste spaarrekeningen nu onder de 1% ligt. Dat betekent dus als je een flink vermogen hebt opgebouwd, dan kost sparen op je privé rekening je zelfs geld!

Wat is voordeliger?

Het is momenteel dus erg aantrekkelijk om jouw spaargeld binnen de onderneming aan te houden. Ondernemers die vermogen opbouwen als zpp’er doen er goed aan om contact op te nemen met een belastingadviseur om dit te bespreken. Voor beleggen gelden weer andere regels. Daar kan het wel weer lonen om een deel van de beleggingen privé aan te houden.

Door admin