ma. jun 24th, 2024
eigen-onderneming-starten

Bij het starten van een eigen bedrijf komt veel kijken. Ook omdat niet iedere startende ondernemer slaagt in zijn plan om een bloeiende business tot stand te brengen is het belangrijk een aantal dingen van te voren uit te zoeken en te regelen.

Business Plan en verdienmodel

Allereerst is het verstandig om eerst eens goed te beschrijven wat je precies gaat doen. Een restaurant beginnen is een leuk plan. Maar wat voor restaurant bijvoorbeeld? Wie is jouw doelgroep? Waarin onderscheidt jouw restaurant zich van andere? Ga je dit alleen of met een partner doen of neem je meteen personeel in dienst? Het is aan te bevelen om dit allemaal volledig uit te schrijven en er meerdere keren goed over na te denken. Bespreek het ook eens met mensen om je heen en met specialisten en ervaringsdeskundigen. Zij kunnen je mogelijk behoeden voor bepaalde valkuilen.

Wat wordt jouw verdienmodel? Bij een restaurant is dat niet zo moeilijk, maar stel dat je bijvoorbeeld een online dienst aanbiedt, deels gratis en deels betaald, hoe ga jij dan precies geld genereren? Omdat het even kan duren voordat je inkomsten hebt is lening vergelijken voor je eerste uitgaven ook iets om over na te denken.

Locatie

Ga je je vestigen in een stad of kies je voor een dorp? Welke eetgelegenheden zijn er al in een bepaalde straal rondom de locatie die je op het oog hebt? Zijn er eventuele uitbreidingsmogelijkheden in de toekomst? Wat moet er aan het pand gebeuren voordat je van start kunt?

Kopen of huren

We hadden ’t al even over de locatie. Ga je een pand kopen of wellicht nieuw laten bouwen? Of kies je ervoor om te huren? Als je vanuit huis werkt is deze vraag niet aan de orde. Anderzijds kan dat zomaar veranderen als je bedrijf eenmaal draait en uitbreiden een serieuze optie wordt.

Investeren

Wat moet je aanschaffen voordat je met je onderneming begint? Denk aan de inrichting van het pand, apparatuur, machines, een auto en aan kleinere investeringen als een laptop, website et cetera.

Financiering

Ondernemen gaat over geld verdienen maar begint vaak met geld uitgeven. Zeker als je investeert in een pand en in machines is de kans groot dat je deze uitgaven niet volledig zelf kunt betalen. In dat geval is het de moeite waard om uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn om geld te lenen. Dat kan op allerlei manieren. Wil je een lening afsluiten, laat je dan goed adviseren. Dat kan je een hoop geld besparen.

Door admin