do. mei 23rd, 2024
samenwerken-in-een-cooperatie

De coöperatie is een van de bekendste juridische ondernemingsvormen, en steeds meer bedrijven kiezen voor een dergelijke aanpak om meer succes te verkrijgen. Samanwerken in een coöperatie biedt heel wat voordelen en wat meer informatie daarover is dan ook belangrijk!

Wat is een coorperatie ?

Wat is een coorperatie ? Een samenwerkingsvorm coöperatie is een bedrijfsvorm waarbij meerdere ondernemingen én consumenten samen gaan werken om eenzelfde doel te bereiken. De voordelen van een dergelijke ondernemingsvorm reiken ver:

1. Meer economische macht

Door de samenwerking tussen verschillende partijen is het mogelijk om meer economische invloed te verkrijgen, waardoor het succes van de bedrijven in kwestie ook groeit.

2. Bescherming van privévermogen

Daarbij is het persoonlijke vermogen van alle leden van een coöperatie goed beschermd, in tegenstelling tot de meeste andere juridische ondernemingsvormen.

3. Winstuitkeringen zijn toegestaan

Een groot verschil tussen coöperaties en verenigingen is dat bij de eerste winstuitkeringen mogelijk zijn. Daarbij komt ook nog eens dat daar geen vennootschapsbelasting over betaald moet worden.

4. Flexibiliteit is troef

Daarbij biedt een coöperatie het voordeel dat de opzet veel flexibeler is dan pakweg een BV, maar dat toch een vergelijkbare bescherming wordt geboden aan de leden.

5. Een coöperatie is toegankelijk

Ten slotte is samanwerken in een coöperatie interessant aangezien het aangaan van een lidmaatschap, het overdragen of annuleren daarvan erg eenvoudig is.

De coöperatie brengt echter ook enkele nadelen met zich mee:

1. Er moet bij elke beslissing overleg gepleegd worden met de andere leden van het samenwerkingsverband.

2. Alle omzet die wordt verkregen binnen de coöperatie moet gedeeld worden met de andere leden van de unie.

3. Er is heel wat tijd nodig om een coöperatie op te zetten – de statuten moeten immers een voor een worden opgesteld.

4. Er moeten jaarlijks jaarstukken opgesteld worden, wat relatief veel tijd in beslag neemt.

Waar komt een coöperatie vooral voor?

De coöperatie is duidelijk een bedrijfsvorm die heel wat interessante voordelen biedt in vergelijking met een veeneiging of vennootschap en vele andere vormen. Een dergelijke samenwerking komt in bepaalde sectoren vaker voor dan andere. Een overzicht van de meest voorkomende:

– Zuivelcoöperaties, die een fusie zijn van allemaal kleine zuivelbedrijven
– Bloemenveilingen en tuinbouwveilingen
– Akkerbouworganisaties
– Financiële dienstverleners, zoals de boerenleenbanken

De samenwerkingsvorm coöperatie is een bedrijfsvorm met zowel nadelen als voordelen, maar als er op een goede manier wordt samengewerkt is het mogelijk om heel wat succes en winst te verkrijgen!

Door admin