za. apr 27th, 2024
stappenplan voor het beginnen van een eigen restaurant

Stappenplan restaurant beginnen

Een eigen restaurant beginnen is een droom voor veel mensen. Dat is ook wel logisch te noemen, want het heeft natuurlijk iets utopisch. Je hebt een vrij leven, geen elke dag is hetzelfde en je komt in contact met verschillende soorten mensen. Bovendien kun je je creativiteit kwijt en een goede boterham verdienen.

Maar er komt tegelijkertijd ook veel kijken bij het beginnen van een eigen restaurant. Zeker wanneer je een restaurant in Nederland wilt beginnen, want we zijn een land met veel wetten en regeltjes. Daarom is het handig om dit stappenplan voor het beginnen van een eigen restaurant goed door te lezen voordat je daadwerkelijk begint. Dan weet je namelijk precies wat je te doen staat.

Kort stappenplan voor het beginnen van een eigen restaurant

Stap 1: de administratieve zaken regelen

Allereerst moet je verschillende administratieve zaken regelen. In Nederland is elke ondernemer verplicht om zich in te schrijven bij de KvK. Maak daarom zo snel mogelijk een afspraak en neem de juiste papieren mee. Denk daarbij aan een huurcontract of koopcontract.

Heb je je succesvol ingeschreven? Gefeliciteerd! Dan is de eerste belangrijke stap gezet. Maar je bent er nog niet! Je moet namelijk ook zakendoen met de Belastingdienst. Regel een goed boekhoudprogramma voor de administratie of schakel hier een expert voor in.

eigen restaurant beginnen

Stap 2: vergunningen aanvragen

Je hebt als restauranteigenaar meerdere vergunningen nodig. In de eerste plaats heb je een exploitatievergunning nodig. Deze kun je bij je gemeente aanvragen en het is handig om te weten dat elke gemeente andere voorwaarden kan hebben. Met een exploitatievergunning mag je je klanten officieel van drinken en eten voorzien.

De meeste restaurants in Nederland schenken ook alcohol. Als je dat ook van plan bent, dan heb je, naast de exploitatievergunning, ook een alcoholvergunning nodig. Ook aan deze vergunning zijn meerdere voorwaarden verbonden. Je moet bijvoorbeeld 21 jaar zijn, een diploma Sociale Hygiëne in bezit hebben en ingeschreven staan in het Register Sociale Hygiëne. Daarnaast kan elke gemeente nog specifieke voorwaarden hebben.

Soms heb je nog meer vergunningen nodig. Denk aan een terrasvergunning, omgevingsvergunning en ga zo maar verder. Zoek dus goed uit wat je wensen zijn en vraag daarna de juiste vergunningen aan.

Stap 3: de laatste zaken regelen

Als de vergunningen ook zijn aangevraagd, dan heb je al veel werk verzet. In de laatste fase moet je ook nog verschillende zaken regelen. Denk bijvoorbeeld aan het brandveilig maken van je bedrijf, je restaurant inschrijven bij de NVWA, je aan de veiligheidsregels van de HACCP houden, de toegestane openingstijden checken en onderzoeken of je te maken krijgt met milieuregels.

Als dat ook allemaal alles is geregeld, dan kun je officieel beginnen!

Door admin