vr. apr 12th, 2024
trekkoordschakelaar

Een trekkoordschakelaar is een veiligheidscomponent vooral gebruikt bij lange machinelijnen in de procesindustrie. Denk aan opvoerbanen of rollenbanen die worden gebruikt bij het verplaatsen van producten of grondstoffen van A naar B. 

Veiligheid voorop

Deze schakelaars zijn de betere oplossing voor het creëren veiligheid, door een mogelijkheid van een noodstopvoorziening voor het gehele proces, in plaats van verschillende losse noodstopknoppen langs de volle lengte van de machinelijnen. Veiligheid voor de werknemers en voor elk gedeelte van de machine wordt efficiënter gewaarborgd.

Opvoerbanen worden het meest gebruikt in de zware en vaak gevaarlijke industrie, denk aan kolentransport. En in het bijzonder, in explosiegevaarlijke ruimtes, is het belangrijk dat je bij ongelukken direct aan de bel kan trekken, of in dit geval de trekkoordschakelaar. 

Mechanische gedwongen contacten detecteren het gebruik van de schakelaar. Zo wordt de noodstop getriggerd door een geïntegreerde spannings-indicator. De beveiliging van deze trekkoordschakelaars op elk gedeelte van de machinelijn, voldoen aan de twee Europese (ATEX) richtlijnen op het gebied van explosieveiligheid.

Noodzakelijke inrichting

Deze noodstopinrichtingen zijn noodzakelijk voor het afwenden van dreigende situaties, daarom behoort het ten alle tijden beschikbaar en operationeel te zijn. Daarnaast moet het goed-zichtbare en snel-bereikbare bedieningsorganen hebben. Zo zal de inrichting het stopzetten van een gevaarlijk proces in zo kort mogelijke tijd moeten faciliteren zonder daar extra risico’s te creëren. Toch dient het enkel als ondersteuning van de andere veiligheidsmaatregelen. 

Operationele voordelen

Op zoek naar trekkoordschakelaars? Hier vind je het breedste assortiment van trekkoorschakelaars wereldwijd. Afhankelijk van de installatie zijn er verschillende soorten trekkoordschakelaars aan te raden. Bijvoorbeeld de afstand die je moet overbruggen of in welke omgeving de trekkoordschakelaar geïnstalleerd wordt. Een enkele trekkoordschakelaar kan dienen als ‘Fail save’ voor installaties met lengtes van 30 tot meer dan 200 meter. Er zijn opties tussen zilver of goudcontacten, maar ook EX contacten en -40 graden Celsius contactblokken. Wil je liever iets ideaal voor veeleisende toepassingen, dan is er mogelijkheid voor IP afdichting. Zo is er klant specifiek aanbod van oplossingen dat geschikt is tot Performance Level E, wat eenvoudig geïnstalleerd kan worden, en onderhoudsvriendelijke accessoires levert. 

Door admin