ma. jun 24th, 2024
cursussen over grafische vormgeving

Als je jezelf wil aanleren om grafisch vormgever te worden, heb je daarvoor wel wat basiskennis nodig. Er zijn zoveel cursussen en opleidingen op het gebied van grafische vormgeving dat je door de bomen al gauw het bos niet meer ziet. In deze blog vertellen wij jou welke cursussen over grafische vormgeving jou helpen om een goede designer te worden.

Werk eerst aan de basis

Elke succesvolle ontwerper heeft een eigen stijl. Die stijl maakt de ontwerper herkenbaar en uniek tegelijk. Als beginnend designer is het een valkuil om gelijk al je creativiteit in het ontwerpen te stoppen zonder acht te slaan op de basisregels van ontwerpen. Begin daarom eerst met het onder de knie krijgen van de basiselementen van grafisch vormgeven.

Photoshop, Illustrator en InDesign

Om de basis van grafisch vormgeven eigen te maken, kun je niet om een paar tools van Adobe heen. Photoshop, Illustrator en InDesign zijn de meest gebruikte tools onder designers.

Adobe Photoshop

Photoshop ken je waarschijnlijk wel van het bewerken van foto`s. Door de jaren heen heeft Photoshop er veel meer functies bij gekregen waar designers dan ook dankbaar gebruik van maken. Van het bewerken van video`s en het maken van animatiefilmpjes tot het tekenen en inkleuren van een nieuw logo. Photoshop gebruik je onder andere voor het maken van reclamebanners in filmpjes en het ontwerpen van apps en websites.

Adobe Illustrator

Photoshop heeft zich dermate ontwikkeld dat je er eenvoudig logo`s mee kan ontwerpen. Illustrator is hier echter een veel betere tool voor. Omdat Illustrator veel uitgebreider is, heb je als ontwerper veel meer creatieve mogelijkheden met deze tool. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen lettertype ontwikkelen. Illustrator heeft ook veel meer tools om fijne details aan je tekeningen toe te voegen. Dat komt je goed van pas als je een uniek logo gaat ontwerpen.

Adobe InDesign

Logo`s ontwerp je met Illustrator, publicaties met InDesign. Veel beginnende vormgevers verdiepen zich te weinig in de kunst van het publiceren, terwijl het toch echt een essentieel vakgebied is binnen de grafische vormgeving.

Met InDesign laat je jouw ontwerp in combinatie met de nodige tekst samenvloeien tot één mooi en overzichtelijk geheel. Zowel voor online als offline publicaties kom je niet om InDesign heen. Denk maar eens aan het maken van folders, brochures en tijdschriften.

Ontwikkel je eigen stijl

Het is niet alleen ontzettend leuk om met deze drie programma`s te werken, het is al helemaal niet moeilijk om te leren. Als je deze drie programma`s beheerst, kun je vervolgens aan je eigen unieke stijl gaan werken. Er is nog zoveel meer over grafische vormgeving te ontdekken en te leren dat het een kwestie van tijd is voordat jij je eigen stijl te pakken hebt. We wensen jou veel succes met het ontwerpen van je eigen mooie designs!

Door admin