Het maken van een eigen website is de afgelopen jaren steeds makkelijker geworden. Waar je vroeger HTML, FTP of andere programmeerkennis nodig had, zijn er tegenwoordig veel software aanbieders die je je eigen website kunnen laten bouwen waardoor je veel geld kunt besparen. Denk aan een provider als WordPress. Zo kun je ervoor kiezen om een WordPress website laten maken, of het zelf te doen! Houd er echter rekening mee dat er nog steeds een verschil is tussen wat je als leek kunt doen en wat een professioneel bureau voor je kan doen. Er zijn echter veel mogelijkheden om je hierin te verdiepen, je kunt bijvoorbeeld een WordPress cursus volgen of online erg veel tutorials vinden. Hierdoor haal je meer uit de software en ben je er zeker van dat je in de toekomst eventuele aanpassingen zelf kunt doen.
Gratis aanbieder
Er zijn tegenwoordig veel aanbieders van dit soort software op de markt, dus je kunt eenvoudig je eigen website maken en WordPress is een van de meest populaire. Een WordPress bureau, een ontwerpbureau dat zich heeft gespecialiseerd in WordPress, is dan ook zo gevonden, maar zoals we hierboven al zeiden: met WordPress is het ook relatief makkelijk om zelf een website te maken. Deze pakketten worden gehost in de cloud, je hoeft dus geen eigen webruimte te regelen. Het enige dat je nodig hebt, is een computer en een webbrowser. Het hosten van een website kost de provider natuurlijk geld: servers onderhouden, hun diensten promoten en natuurlijk hun producten verder ontwikkelen. Daarom zijn gratis websites meestal gebaseerd op het zogenaamde “freemium”-model. Dit betekent dat het gratis niveau wordt gefinancierd door klanten die kiezen voor een betaald (of “premium”) niveau. Daarnaast zie je het verdienmodel ook terug in de extra items die je aanschaft, zoals bepaalde plugins voor design of extra opties voor je website.
Wanneer je je eigen website bouwt met WordPress, moet je deze stappen volgen:
– Meld je aan voor een gratis account
– Kies je favoriete sjabloon
– Voeg pagina’s toe aan de website
– Wijzig afbeeldingen, teksten, video’s, etc.
– Pas SEO-instellingen aan
– Website publiceren
Professioneel platform voor blogs en online winkels
Zorg ervoor dat je WordPress.com niet verwart met zijn grotere broer of zus: WordPress.org. Deze laatste is geweldig als je het niet erg vindt om in de verschillende technische details te graven, de .com-variant is eenvoudiger. Dan zie je welke plug-ins nodig zijn. Ons advies is om dit met anderen te bespreken, bijvoorbeeld in cursussen, goed naar reviews te kijken en nooit obscure plug-ins te kopen buiten de officiële kanalen om. Dan loop je het risico malware aan te schaffen en kan je website worden gehackt.
WordPress heeft een geschiedenis van constante verbetering. Er zijn sinds 2003 vijf nieuwe versies van WordPress gelanceerd en talloze updates. Elk geeft WordPress een verbeterde functionaliteit, nieuwe functies en een betere gebruikerservaring. Elke release is op een professionele manier georganiseerd, met een projectleider en een groot aantal vrijwilligers uit de gemeenschap die aan de code werken. Het resultaat hiervan is een constante cyclus van releases, ongeveer drie of vier per jaar, en een bijna constante evolutie. Er is zelfs een routekaart die de toekomst van WordPress schetst. Dit maakt WordPress een stabiel, betrouwbaar en sterk platform om voor je site te gebruiken!