De toepassing van lasertechniek biedt volop mogelijkheden. Er kan onder andere gekozen worden voor het lasersnijden maar ook het snijden van materialen met behulp van een laserstraal is een interessante toepassing. Beide technieken kunnen met uiterste precisie worden uitgevoerd en bieden een aantal zeer praktische voordelen. Een goede reden om je eens in de veelzijdige mogelijkheden van het toepassen van lasertechniek te verdiepen.
Op deze manier wordt lasertechniek toegepast
Het toepassen van lasertechniek is in zekere zin te vergelijken met het uitvoeren van printopdrachten. Een layout dat wordt vervaardigd met behulp van een grafisch programma vormt de basis van het eindresultaat. Dit design wordt door een printerstuurprogramma doorgestuurd naar de laser machine. Gedurende het laseren wordt het materiaal zo sterk verwarmd door de laserstraal waardoor het materiaal van kleur verandert, er een contrast gemaakt wordt, het materiaal verdampt of verbrandt. Dit laatste is afhankelijk van de blootstellingstijd. Met behulp van lasersnijden is het mogelijk om onderdelen te vervaardigen zonder direct contact en dus op een slijtagevrije methode. Hieruit ontstaat een kant-en-klaar resultaat. Acrylaat hoeft niet opnieuw te worden bewerkt, dankzij de glasheldere rand van de lasersnede. In het geval van polyester of polycarbonaat zorgt de laserstraal voor een gesmolten braam en een rand zonder oneffenheden. De betere aanbieders op dit gebied hebben alle mogelijkheden tot hun beschikking om een resultaat van de hoogst mogelijke kwaliteit te kunnen vervaardigen.
Veelzijdige toepassing van lasertechniek
Met behulp van een laser is het mogelijk om ieder gewenst design te graveren in diverse materialen of zelfs uit het materiaal te snijden. Met behulp van een lasermachine is het mogelijk om een hele reeks aan plastics te snijden. Je kunt hierbij denken aan PMMA – acrylaat, polycarbonaat, ABS, polypropyleen, Delrin, polyamide, POM, polyester of polyethyleen. Laser markeren is een techniek waarbij het mogelijk is om plastics zoals ABS, PC of polyamide permanent, snel en met de hoogste kwaliteit markeren.
Verschil lasertechniek ten opzichte van mechanische materiaalbewerking
Lasertechniek kan worden gezien als alternatief op mechanische materiaalbewerking. Het grote verschil tussen lasertechniek ten opzichte van mechanische materiaalbewerking is dat er bij de eerstgenoemde optie sprake is van een contactvrije materiaalbewerking. In geval van mechanische materiaalbewerking moet het te bewerken materiaal worden vastgeklemd of vastgezet met vacuüm, wat meer tijd vraagt. Daarnaast bestaat er bij mechanische materiaalbewerking altijd de kans op beschadiging van het materiaal en is er altijd sprake van slijtage aan de gebruikte gereedschappen zoals messen en boren.
Voordelen van het toepassen van lasertechniek
Het toepassen van lasertechniek biedt diverse voordelen ten opzichte van mechanische materiaalbewerking. Het belangrijkste is uiteraard dat lasertechnologie alle mogelijkheden biedt om het materiaal met maximale precisie te bewerken. Daarnaast biedt lasertechniek alle mogelijkheden om individuele stukken, kleine series en grote series op een kosteneffectieve manier te produceren.
Er zijn diverse machines die kunnen worden gebruikt voor het lasersnijden kunststof. Naast de eerder genoemde laser graveermachine én lasersnijder in een, kan er gekozen worden voor lasersnijmachines van een groter formaat en industriële markeerlasers. Daarnaast behoort het bij de betere aanbieders tot de mogelijkheden om te kiezen voor customized oplossingen en custom built lasermachines.