do. apr 25th, 2024
Elektrische-fiets-van-de-zaak

Met de wind door je haren op weg naar je werk. Je hoort de vogels fluiten en voelt de zonnestralen op je gezicht. Nooit meer last van files of vertraagde bussen of treinen. Meteen ’s ochtends wat lichaamsbeweging, zonder dat het teveel inspanning kost. Lijkt dat je ook wel wat? Dan is een elektrische fiets van de zaak misschien wel wat voor jou. Maar hoe werkt deze regeling precies? Voor wie geldt de regeling? En met welke kosten moet je allemaal rekening houden? We leggen het je graag uit.

Wat is de fiets van de zaak-regeling?

Per 1 januari 2020 is het voor werkgevers makkelijker geworden om hun werknemers te laten profiteren van een (elektrische) fiets van de zaak. Ook kunnen ondernemers, zoals zzp’ers en kleine ondernemers zelf gebruik maken van de regeling. De fiets van de zaak wordt voor het woon-werk verkeer gebruikt, maar mag daarnaast ook onbeperkt privé worden ingezet. Je kunt er dus ook de boodschappen mee halen, kinderen naar school brengen of gewoon een lekker stuk mee gaan fietsen zonder dat dit je extra geld kost.

Wat voor fiets kun je aanschaffen?

Welke fiets je wil aanschaffen mag je zelf weten. Als werknemer doe je dit uiteraard in overleg met de werkgever. Voorwaarde voor de regeling is wel dat het een fiets is die wordt aangedreven met spierkracht, eventueel met hulp van een motor. Dat houdt in dat een elektrische fiets of speed-pedelec wel onder de regeling valt, maar een brommer of scooter niet. Een elektrische fiets van de zaak is dan vaak een slimme keuze. Zo kun je gebruik maken van trapondersteuning als je dat nodig hebt, maar kun je er ook voor kiezen om zelf volledig te trappen. Zo maak je van je reis naar je werk ook meteen een gezonde work-out.

Met welke kosten moet je rekening houden?

De werkgever, of ondernemer, betaalt de aanschaf van de fiets. Als werkgever of ondernemer kun je deze kosten vervolgens wel aandragen als aftrekpost bij de belastingaangifte. De werknemer, of ondernemer, die de fiets gebruikt betaalt wel bijtelling. De bijtelling voor een elektrische fiets van de zaak is standaard 7% over de consumentenprijs. Zakelijk fietsen is dus erg aantrekkelijk. Je kunt de fietskosten, zoals de afschrijving, onderhoud, verzekering en een regenjas in je belastingaangifte meenemen als aftrekpost en je betaalt uiteindelijk dus minder dan als je de fiets privé aan zou schaffen. Naast een fiets kopen is het ook mogelijk om een fiets te leasen. In de maandelijkse prijs die je aan de leasemaatschappij betaalt zitten alle kosten, zoals voor onderhoud, al verwerkt. Dit bedrag mag vervolgens worden afgetrokken van de winstbelasting, waardoor je ook op deze manier voordelig uit zult zijn.

Een elektrische fiets van de zaak: iets voor jou?

Een fiets van de zaak is dus zeker een interessante investering. Je bent als ondernemer goedkoper uit dan als je privé een fiets aan zou schaffen en je mag deze zakelijke fiets tegen een geringe bijdrage van 7% toch zoveel privé gebruiken als je maar wilt. De enige voorwaarde is dat je de fiets voor minstens 10% voor zakelijke doeleinden inzet. Ook als werkgever kun je deze regeling voordelig aan je werknemers aanbieden. Zo heb je op een eenvoudige manier meer fitte en gezonde medewerkers. Een fiets van de zaak is op die manier goed voor iedereen.

Door admin