ma. jun 24th, 2024
roldeuren

Als u op zoek bent naar een garagedeur, dan kunt u terecht komen in een woud van aanbieders die diverse soorten en maten garagedeuren aanbieden. Al die opties zijn zeer verschillend geprijsd. Wat is wijsheid? Is duurder ook echt beter? Spoiler alert: die vraag kunnen we niet zo direct beantwoorden. Wel kunnen we u uitleggen waar de prijsverschillen ontstaan en zo kunt u beter afwegen wat voor u het meest geschikt is.

Het type deur.

U heeft al een nieuwe garagedeur vanaf ca €500, maar u kunt ook 10 keer meer uitgeven aan een deur. Waar zit dat prijsverschil dan in? 

Een stalen kanteldeur is traditioneel gezien de meest goedkope optie. Echter, de (elektrische) roldeur (sectionaaldeur) is tegenwoordig niet eens zoveel duurder. Vergaande automatisering in de productie van deze deuren zorgt ervoor dat deze vrij goedkoop geproduceerd kunnen worden.  De duurste optie zijn openslaande (hardhouten) deuren. 

Maatwerk of standaard.

Misschien voor de hand liggend, maar als u kiest voor een standaard deur dan bent u goedkoper uit dan wanneer u maatwerk wenst. De goedkopere aanbieders hebben veelal een beperkt aantal maten en kleuren beschikbaar. Wilt u een andere maat of heeft u bijzondere wensen qua kleur, dan gaat de prijs al snel omhoog. Het prijsverschil wordt met name veroorzaakt doordat de standaard onderdelen in massa geproduceerd worden, vaak in landen met goedkopere productie of in geautomatiseerde fabrieken.

Materiaalgebruik 

Goedkopere garagedeuren zijn vaak gemaakt van iets minder kwalitatief materiaal. Dat wil niet zeggen dat dit meteen slechte deuren zijn, maar eerder dat de deuren minder lang meegaan en/of sneller beschadigd kunnen raken. Als voorbeeld: goedkopere deuren hebben vaak dunner staal in de profielen, waardoor deze sneller kunnen doorbuigen wanneer ze door iets geraakt worden.  Ook kan het zijn dat deze deuren iets minder goed scoren in testen op het gebied van veiligheid.  

Ruimtegebruik

Denk eens aan de ruimte die uw garagedeur inneemt. Een kanteldeur heeft enorm veel ruimte nodig om te openen en sluiten. Ruimte die u niet kunt benutten in uw garage. Een sectionaaldeur, of roldeur is wat dat betreft een beter alternatief. De meest ruimtebesparende variant is echter de Compact vouwdeur. Deze deur houdt dankzij een slim vouwsysteem uw plafond vrij voor verlichting en eventuele apparatuur. Geen lelijke rails in het zicht, dus u kunt uw garage mooi afwerken zoals u wenst.

Waar koopt u de deur?

De prijs wordt deels ook bepaald door het bedrijf waar u ze koopt. U kunt garagedeuren bij de bouwmarkt kopen, bij de fabrikant, bij een montagebedrijf of bij Rolflex. Het is aan te raden om de deur te laten installeren door een vakkundig monteur. Het is natuurlijk goedkoper om het zelf te doen, maar als u hier geen ervaring mee heeft kan dit op den duur juist duurder uitpakken, doordat er later in het gebruik problemen kunnen ontstaan door verkeerde montage. Zeker bij de wat complexere deuren met elektrische bediening bijvoorbeeld. 

Is duurder ook echt beter? Tot op zekere hoogte kan men zeggen dat duurdere deuren uitgevoerd zijn in kwalitatieve materialen dan de allergoedkoopste deuren. Dit verklaart echter maar een deel van het prijsverschil. Een groot deel van het prijsverschil zit hem in het maatwerk. Wilt u een deur die zich aanpast aan uw wensen, dan bent u wat duurder uit dan wanneer u bereid bent (of in staat bent) concessies te doen. 

Door admin