za. okt 12th, 2024
catawiki
Menig ondernemer droomt van het Catawiki scenario. Wat in 2008 op een zolderkamertje begon als een gratis platform voor verzamelaars is in een duizelingwekkend tempo uitgegroeid tot het snelst groeiende bedrijf van Europa. Hoe is de online veiling Catawiki een succes geworden?

Het begon met stripverhalen
Catawiki werd in 2008 opgericht in Assen door René Schoenmakers en Marco Jansen. De stripverzameling van Schoenmakers vormde de inspiratie voor de start-up. Schoenmakers zocht een makkelijkere manier om zijn verzameling te beheren en uit te breiden. Dus startte hij samen met Jansen een online platform voor stripverzamelaars waar een online catalogus deel van uitmaakte. Al na een paar maanden trok deze online community tweeduizend bezoekers per dag. Door het snelle succes begonnen de oprichters het platform uit te breiden met andere producten, zoals munten en postzegels. Het aantal bezoekers bleef in rap tempo groeien.

Van online community naar online veiling
Schoenmakers en Jansen wilden oorspronkelijk een online veilinghuis starten met een bijbehorend verdienmodel. Dit plan was echter moeilijk te realiseren, omdat daarvoor een grote groep aanbieders en bieders nodig is. Het online platform kende geen verdienmodel, maar kosten waren er ook nauwelijks. Het succes van Catawiki online platform had echter wel gezorgd voor de nodige draagkracht onder de verzamelaars om het veilingmodel te introduceren. Dit gebeurde in 2011 en werd mogelijk gemaakt door circa één miljoen euro aan investeringen. Het verdienmodel is gebaseerd op commissie; aparte tarieven voor de koper en voor de verkoper. In 2013 zette Catawiki al 10 miljoen om en telde 70 medewerkers in dienst. Tegen 2015 boekte het bedrijf een omzetgroei van ruim 45%. In hetzelfde jaar werd Catawiki door Deloitte Technology Fast 500 uitgeroepen tot het snelst groeiende technologiebedrijf ter wereld.

Internationaal focus
Het succes van Catawiki trok steeds grotere investeringen aan die verdere groei mogelijk maakten. Dat online veiling Catawiki een succes is geworden, is voor een groot deel ook te danken aan de internationale oriëntatie van de oprichters. Internet kent geen grenzen, dus moest het concept van Catawiki vanaf dag één ook op globale schaal interessant zijn. Er werd daarom ook bewust ingespeeld op de vraag op buitenlandse markten, zoals Spanje en China. Inmiddels is de veilingsite beschikbaar in zestien talen en heeft het bedrijf naast Assen en Amsterdam ook kantoren in Parijs, Berlijn en Londen. Nog toekomstambities? Jazeker! Catawiki wil op korte termijn heel de wereld veroveren.

Door admin