vr. apr 12th, 2024
coolblue

Het bedrijf Coolblue behoort tot één van de grootste ondernemingen in Nederland op het gebied van consumentenelektronica. De verkoop gaat voornamelijk via de webshop van Coolblue, maar de onderneming heeft inmiddels ook 9 fysieke winkels. Hiervan 6 winkels in Nederland en 3 in België. De geschiedenis van Coolblue leest als een jongensboek, waarbij 3 vrienden vanuit hun zolderkamertje een website opstarten, wat uiteindelijk uitgegroeid tot een onderneming dat anno 2017 een omzet maakte van ruim een miljard euro.

De eigenaren

De oprichters en eigenaren van Coolblue zijn Pieter Zwart, Paul de Jong en Bart Kuijpers. Pieter Zwart is momenteel de algemeen directeur. Tot maart 2016 waren alle aandelen van het bedrijf ook in handen van de drie oprichters. Vanaf toen nam investeringsbedrijf HAL Investments een belang van 20% in de onderneming. Dit aandeel werd een jaar later nog verhoogd naar ruim 30% toen twee van de drie eigenaren hun aandelen verkochten.

De geschiedenis

De drie oprichters Pieter Zwart, Paul de Jong en Bart Kuijpers richtten het bedrijf Coolblue op. Men bedacht de naam Coolblue als tegenhanger van het bedrijf Hot-Orange, dat de bedrijfsvoering vooral aan derden uitbesteedde, extern gefinancierd was en een slechte klantenservice had. Coolblue bestond voornamelijk uit verschillende webshops die gespecialiseerd waren in bepaalde producten, zoals Mp3man.nl, PDAshop.nl en Digicamshop.nl. In 2003 werd de eerste fysieke winkel in Rotterdam geopend. In 2005 was Coolblue de eerste grote internetshop die gebruik maakte van het online betalingssysteem iDeal. Vanaf 2007 werd de service sterk verbeterd, door betere leveringsvoorwaarden, zoals voor 21:00 uur besteld, de volgende dag in huis. Ook werden er in andere steden meer fysieke winkels geopend en de eerste winkel in Antwerpen werd geopend. Vanaf 2011 werd de nieuwe huisstijl van Coolblue, zoals we die nu kennen gelanceerd. Inmiddels had Coolblue honderden gespecialiseerde webshops, die vanaf 2018 allen samengevoegd werden en onder de webshop van Coolblue kwamen te vallen. De omzet van het bedrijf ging in 2017 voor het eerste over de grens van 1 miljard Euro.

Vestigingen

De vestigingen van de fysieke winkels van Coolblue staan in de steden Rotterdam, Eindhoven, Groningen, Amsterdam, Den Haag en Utrecht. In België heeft Coolblue vestigingen in Antwerpen, Zaventem en Lochristi. Het hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam. Een distributiecentrum van Coolblue staat in Capelle aan den IJssel en in 2013 werd er een distributiecentrum van 22.000 m² geopend in Tilburg. Dit distributiecentrum werd in de afgelopen jaren uitgebreid tot een oppervlakte van 88.000 m².

Door admin