do. mei 23rd, 2024
hybride werken

Hybride werken wordt de trend richting 2022. Een combinatie van thuiswerken met daarnaast een werkplek in een gefaciliteerde kantooromgeving. Hybride motoren, hybride warmtepompen en hybride onderwijs kenden we al. Nu komt hybride werken daar dus bij. En wat betekent dat eigenlijk voor jouw kantoorruimte? Hybride werken komt voort uit de Covid-maatregelen die het RIVM ons oplegde. We gingen noodgedwongen thuis werken. En nu ontdekken we deze vorm van werken.

Hybride werken heeft impact op jouw kantoorruimte

Deels op kantoor, deels thuis. Het liefst zoveel mogelijk naar eigen inzicht in je agenda in te plannen. Waardoor er een goede work-life balance ontstaat. Klinkt niet gek toch? Binnenkort wordt het realiteit want steeds meer werkgevers én werknemers zetten in op het hybride werken model. En dat heeft veel gevolgen. (1) voor je kantoor, (2) voor het verkeer (3) en voor de organisatie.

Een verhuurder van kantoorruimte in Rotterdam heeft dit als volgt omschreven; ‘bij hybride werken staat de activiteit die je verricht centraal in het bepalen van de juiste werkplek’. In de praktijk betekent dat, dat je soms thuiswerkt en soms op kantoor. En dat betekent een flinke aanpassing in het Nederlandse kantorenlandschap. Want er is dan toch veel minder kantoorruimte nodig?

De grootste verandering is niet alleen dat er minder ruimte nodig is om te werken. En dat je dus minder kantoorruimte gaat huren. Ook is er meer ruimte nodig om te ontmoeten. Op kantoor gaan namelijk veel meer ontmoetingen plaatsvinden. Het shared-desk principe blijft bestaan, hoewel kantoortuinen toch echt flinke metamorfoses zullen ondergaan. Kantoren worden nieuwe werk- en ontmoetingsplekken met specifieke zoneringen voor ontmoeting, concentratie, bellen etc.

Minder kantoor, en meer thuis!

Het heeft zijn voordelen. ’s Ochtends een halfuurtje later opstaan bijvoorbeeld (haha). Nee hybride werken betekent natuurlijk ook dat er meer wordt thuisgewerkt dan voor de Corona-crisis. En dat heeft een positieve impact op de verkeersdrukte. We weten natuurlijk al dat wanneer er 5% minder auto’s op de weg zijn dit de filedruk flink verlaagd. Stel je voor dat iedereen 1 of 2 (vaste) dagen, verspreidt over de week, thuiswerkt. Kies je voor thuis, kantoor of thuis op kantoor?

Veranderingen in je organisatie door hybride werken

Workspot, een verhuurder van kantoorruimte in Rotterdam, helpt bedrijven in Rotterdam met het hybride werken vraagstuk. Want hoe zorg je ervoor dat je jouw kantooromgeving zo goed mogelijk aanpast op de activiteiten die jouw werknemers/collega’s verrichten? 

Workspot doet dit door middel van het creëren van o.a. phonebooths, een sociaal hart, concentratieplekken, vergaderruimten, privékantoren en ontmoetingsplekken. Zij helpen kleinere ondernemingen in de huisvesting maar ook bedrijven die een nieuwe kantoorlocatie zoeken en deze direct willen laten aansluiten op hybride werken. 

Door admin