ma. jun 24th, 2024
medewerkers binden

Een krappe arbeidsmarkt betekent voor jou als werkgever niet alleen dat het zoeken naar geschikte werknemers een uitdaging is. Je moet ook zorgen dat je bekwaam personeel behoudt. Welke mogelijkheden heb je om je werknemers de waardering te geven die ze verdienen? We geven je een paar suggesties.

Een ontspannen werksfeer

Werknemers die graag naar hun werk komen, presteren beter. Ook als ze zich op bepaalde momenten kunnen ontspannen, zullen ze zich beter thuis voelen binnen je bedrijf. Geef je medewerkers daarom de mogelijkheid om tussen de bedrijven door zich op de werkvloer te ontspannen. Dat kan met een partijtje darten, of met een videospelletje. Of richt een ruimte in met fitnessapparatuur. En natuurlijk richt je de bedrijfskantine zo in dat er altijd koffie, thee, frisdrank en gezonde snacks voorhanden zijn. Vaak zullen deze momenten van ontspannen samenzijn met collega’s ook leiden tot gesprekken. En dat zorgt niet alleen voor een goede onderlinge verstandhouding. Het kan ook leiden tot meer creativiteit en productiviteit.

Spreek je waardering uit

Weten dat je gewaardeerd wordt, is voor ieder mens belangrijk. Dat laat je blijken aan je medewerkers als je aangeeft dat een project goed is afgerond. Maar je kunt je waardering ook op andere momenten uiten. Bijvoorbeeld in december, in de vorm van een kerstpakket. Of met een onverwachte bonus. Natuurlijk hoef je niet tot de feestdagen te wachten voordat je je medewerkers in het zonnetje zet. Je kunt op ieder moment een cadeau geven dat helemaal bij de dynamiek van je bedrijf past. Zoals koptelefoons of powerbanks op zonne-energie. In de zomer geef je bijvoorbeeld een duurzame koeltas gevuld met picknick accessoires.

Geef je medewerkers extra ondersteuning

De waardering hoeft niet altijd uitgedrukt te worden in geld of cadeaus. Je kunt ook mensen de kans geven om te groeien binnen je bedrijf. En om deze promoties of verdieping mogelijk te maken, geef je de medewerkers de kans om een opleiding te volgen. Door het toepassen van deze vorm van kennismanagement zijn werknemers beter in staat te presteren. En daarnaast kunnen ze groeien in hun werkzaamheden. Een goed opleidingsprogramma dat aansluit bij je bedrijf en de werkzaamheden zal zeker zorgen voor een meer tevredenheid medewerker. Uit onderzoek is gebleken dat werknemers zich vooral gewaardeerd voelen als ze op waarde worden geschat. En daar kun je op veel manieren invulling aan geven, te beginnen met bovengenoemden.

Door admin