di. jul 23rd, 2024

Bezint eer ge begint! Dit spreekwoord geldt niet in het minst wanneer je plots bedenkt “ik ga voor mezelf beginnen”. Met onderstaande tips voor startende ondernemers kom je al een heel eind ver. Waag niet zomaar de sprong in het duister. Een eigen bedrijf starten doe je zo.

1. Schrijf een goed onderbouwd ondernemingsplan

Vaak wordt deze stap overgeslagen, meestal uit enthousiasme om erin te vliegen. Het schrijven van een goed doordacht plan is nochtans essentieel. Het is cruciaal om vooraf goed na te denken vooraleer je jouw product of dienst op de markt gooit. Verken de markt en breng je concurrenten in kaart. Op die manier voorkom je teleurstellingen achteraf.

2. Neem het financiële plaatje onder de loep

Het ene bedrijf is het andere niet. Soms volstaan een krachtige computer en goede website om je zaakjes te regelen. Vaak echter moet je een pand huren en/of een stock aankopen en/of mensen in dienst nemen. Hiervoor heb je een stevig startbudget nodig. Bekijk je eigen financiële middelen en de financieringsmogelijkheden. Kijk dus verder dan je neus lang is bij het nemen van beslissingen die een impact hebben op je financiën.

3. Verlies de boekhouding niet uit het oog

De boekhouding, voor jou misschien een noodzakelijk kwaad. Veel ondernemers staan inderdaad niet te springen om hun administratie in te duiken. Het is nochtans belangrijk dat je vanaf de eerste dag een correcte boekhouding hanteert. Ieder kwartaal moet je in- en uitgaven indienen en btw betalen of ontvangen. En daar komt dan nog eens een jaarlijkse aangifte bij over het ganse boekjaar. Om dan nog maar te zwijgen over alle kleine lettertjes die er nog bij komen kijken. Geen paniek. Er bestaan handige online boekhoudingsprogramma’s die je hierbij kunnen helpen en ook boekhouders zullen je graag hun diensten aanbieden.

4. Goed in balans met een correct tarief

Een veelgemaakte fout is te goedkoop zijn in het begin. Logisch – je wil namelijk je concurrenten voor zijn – maar geen goed idee. Op die manier haal je niet voldoende winst en bovendien vertrouwen klanten je product of dienst niet omdat ze gaan twijfelen aan de kwaliteit. “Te” is dus nooit goed.

Wanneer je deze tips voor startende ondernemers volgt, kan je aanvankelijke idee “ik ga voor mezelf beginnen” werkelijkheid worden en uitmonden in een succesvolle eigen zaak. Een eigen bedrijf starten doe je zo, namelijk met een zeer gedegen voorbereiding.

Door admin