do. mei 23rd, 2024
zelfstandig doorgaan of toch in loondienst

Het is zo’n keuzemoment waarop veel mensen ooit in hun leven wel eens uitkomen. Blijf ik in loondienst werken of ga ik starten als zelfstandige? Blijf ik als zelfstandige werken of ga ik toch weer voor een baas werken is nog zo’n twijfelmoment. We geven jou wat handreikingen.

Waarom voor jezelf beginnen?

Er zijn allerlei redenen waarom mensen beginnen als zelfstandig ondernemer. De één wil eigen baas zijn en geen chef meer boven zich hebben. Ze irriteren zich steeds meer aan de nadelen van loondienst. De ander wil vrijheid, zelf bepalen wanneer en hoeveel hij werkt, en daarmee liefst meer verdienen dan voorheen. Vaak is het een combinatie van factoren die iemand laat kiezen voor het werken als zelfstandig ondernemer. Andere voordelen zelfstandig ondernemen zijn bijvoorbeeld meer vrije tijd hebben en flexibeler zijn in allerlei opzichten.

Waarom toch niet zelfstandig ondernemen?

Het zijn de nadelen van zelfstandig ondernemen die mensen er van weerhouden of besluiten om toch weer in loondienst te gaan werken. Zo ga je een stuk risico aan, je krijg immers niet keurig aan het eind van de maand een vast loon overgemaakt. Ook kan het zeker in het begin nog wel eens tegenvallen om genoeg opdrachtgevers te vinden. Sommige mensen gaan het na verloop van tijd ook missen om met anderen samen te werken. Anders gezegd: ze missen collega’s. Die nadelen van zelfstandig ondernemen zorgen er ook wel voor dat mensen er uiteindelijk toch niet aan beginnen. Anderen kiezen vrij snel toch weer voor een baan. Niet voor niets worden heel wat nieuwe bedrijfjes al snel weer beëindigd.

Wat brengt werken in loondienst jou?

De voordelen van loondienst zijn dus duidelijk. Het geeft je enige zekerheid, hoewel dat soms ook schijnzekerheid is. Je verdient misschien minder dan je als zelfstandige zou kunnen verdienen, maar je salaris is wel een vast gegeven. Ook heb je collega’s, met wie je kan sparren en samenwerken. Daarnaast zorgen ze voor een stuk gezelligheid op de werkvloer. Vind jij deze of andere voordelen van loondienst heel belangrijk? Of zie je vooral de voordelen zelfstandig ondernemen?

Weeg voor- en nadelen af

Ga voor je zelf na wat voor jou persoonlijk de belangrijkste voordelen en nadelen van loondienst zijn. Zet daar tegenover om welke redenen jij koos of wil kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap. Er over praten met verschillende mensen die jou goed kennen helpt ook. Op die manier kan je een beslissing nemen over zelfstandig doorgaan of toch in loondienst werken.

Door admin