Als je een nieuw bedrijf start, komt daar een hoop bij kijken, van het bepalen van de juiste bedrijfsnaam en juridische structuur tot het kopen van licenties, het vinden van kantoorruimte, het inhuren van werknemers en het uitzoeken van de zakelijke bankzaken. Veel mensen slaan het opzetten van een zakelijke betaalrekening daarom over, in de veronderstelling dat ze zich hier later zorgen over kunnen maken als ze serieus geld gaan verdienen. Anderen besluiten dan weer om een persoonlijke betaalrekening te gebruiken voor zakelijke behoeften. Hier leggen we uit waarom het zo belangrijk is om aan het begin van jouw bedrijf een zakelijke betaalrekening aan te maken.
Wat is het verschil tussen een zakelijke rekening en een persoonlijke rekening?
Wanneer je zakelijke betaalrekeningen vergelijkt met persoonlijke betaalrekeningen, lijken ze behoorlijk op elkaar. Met beide kun je geld storten en opnemen, cheques inwisselen en aankopen doen en geld opnemen met een bankpas. Beide bieden doorgaans bescherming tegen rood staan en online bankieren.
Hier zijn echter drie belangrijke verschillen tussen de twee soorten accounts:
Debetkaarten voor werknemers: bij sommige zakelijke betaalrekeningen kun je betaalpassen voor werknemers krijgen, waardoor werknemers aankopen kunnen doen en geld kunnen opnemen met behulp van de betaalrekening van het bedrijf. Als primaire debetkaarteigenaar kun jij bestedingslimieten en geldopnamelimieten voor werknemerskaarten instellen.
De meeste zakelijke betaalrekeningen hebben doorgaans hogere kosten en strengere eisen voor rekeningsaldo dan persoonlijke betaalrekeningen. Daarnaast is voor zakelijke accounts doorgaans meer papierwerk nodig om veranderingen toe te passen. Hogere onderhoudskosten en de uitdaging van het opzetten van een account zorgen er vaak voor dat een bedrijfseigenaar helemaal geen zakelijke account aanmaakt. Maar je zult in dit artikel zien waarom zakelijke betaalrekeningen zo waardevol zijn. Het komt erop neer dat ze ondernemers helpen hun financiën te scheiden.
Als u uw bedrijf exploiteert onder een juridische entiteit die van jou prive gescheiden is, zoals een BV, bent u wettelijk verplicht om de financiën van je bedrijf te scheiden van je persoonlijke financiën. Dit kan betekenen dat je een aparte persoonlijke betaalrekening aanmaakt in plaats van een zakelijke betaalrekening voor jouw bedrijf.
Als je een eenmanszaak bent, ben je niet wettelijk verplicht om een zakelijke betaalrekening te gebruiken. Maar vanuit het oogpunt van bedrijfsbeheer is het nog steeds logisch. Ook hebben veel banken algemene voorwaarden die bepalen dat hun persoonlijke betaalrekeningen niet mogen worden gebruikt voor zakelijke transacties.
Nauwkeurige en schone boekhouding
Als je zakelijke en persoonlijke activiteiten in één account combineert, krijg je grote hoofdpijn als je alles probeert te sorteren om de kwartaal en jaarlijkse belastingen te betalen. Onthoud dat je al je bonnen en facturen moet bewaren om overeen te komen met je bankafschriften.
Fiscale en juridische implicaties
Als je afzonderlijke rekeningen hebt, kun je gemakkelijker zakelijke en persoonlijke uitgaven categoriseren en kun je de zakelijke uitgaven aftrekken van de belastingen. Als jouw bedrijf ooit wordt gecontroleerd, kunnen gecombineerde accounts ertoe leiden dat zowel je persoonlijke als zakelijke transacties worden gecontroleerd.
Als je zaken doet, is imago van cruciaal belang. Je wil dat je bedrijf als het beste van het beste overkomt. Het hebben van een zakelijke betaalrekening voegt professionaliteit en geloofwaardigheid toe aan jouw bedrijf.
Het hebben van een zakelijke betaalrekening biedt een centrale locatie vanwaar betalingen van klanten en aan klanten samenkomen. Bovendien worden zakelijke betaalrekeningen vaak geleverd met een zakelijke debetkaart, waardoor het gemakkelijk is om zakelijke uitgaven af te handelen, in plaats van geld uit meerdere rekeningen te halen.
Lees ook: In 7 simpele stappen financiële zekerheid creëren
Lees ook: In 7 simpele stappen financiële zekerheid creëren
Lees ook: In 7 simpele stappen financiële zekerheid creëren