wo. mei 22nd, 2024
webshop

Een goed CMS systeem is de basis van een succesvolle webshop. Een CMS systeem (CMS staat voor “content management systeem”) helpt je om een overzichtelijke webshop te bouwen zonder dat je daarbij kennis hoeft te hebben van codetalen als HTML en CSS. Je kan aan de hand van een CMS systeem eenvoudig producten aan je assortiment toevoegen, je administratie en voorraad bijhouden, klanten veilig laten betalen en een template kiezen dat de juiste uitstraling aan je webshop geeft. In dit artikel lees je meer over de voordelen en nadelen van drie populaire CMS systemen, zodat je het juiste systeem voor jouw webshop kan kiezen.

Kies het beste CMS systeem voor een webshop

Drie populaire CMS systemen zijn: Magento, Prestashop en WooCommerce.

1. Magento

Magento is gratis open source webshopsoftware. Een voordeel van Magento is dat het een stabiel systeem is voor zowel kleine als grote webshops. Als je webwinkel groeit, is het dus niet nodig om op een ander pakket over te stappen of de functionaliteiten uit te breiden. Nadeel is dat Magento voor beginnelingen niet de meest eenvoudige software is om mee te werken. Ook behoort Magento tot de zwaardere webshopsoftware waar je een uitgebreid hostingpakket voor nodig hebt.

2. Prestashop

Prestashop is net als Magento een gratis open source systeem. De software is met name geschikt voor kleinere webwinkels en gebruiksvriendelijk voor wie net met een webshop begint. Prestashop is een licht softwareprogramma dat snel draait en niet al te hoge eisen aan je hostingpakket stelt. Nadeel is dat Prestashop niet meer voldoet als je webwinkel snel groeit: het aantal functionaliteiten is beperkt. Je kan dan weliswaar extra modules toevoegen, maar deze zijn meestal niet gratis.

3. WooCommerce

Wat WooCommerce anders maakt dan Magento en Prestashop is dat het een plug-in is voor WordPress sites. Vergeleken met Magento en Prestashop is WooCommerce het meest gebruiksvriendelijke CMS systeem. WooCommerce kent vele plug-ins om de functionaliteiten van je webwinkel uit te breiden en is net als Prestashop een licht pakket dat goed blijft draaien, ook als je webwinkel groeit. Nadeel is dat je bij WooCommerce je webshop vaak moet updaten, inclusief de onderliggende WordPress site. Ook schieten de gratis plug-ins nog wel eens tekort, zodat je voor een goed functionerende webwinkel bent aangewezen op premium uitbreidingen waar je voor moet betalen.

Wat is nu het beste CMS systeem voor een webshop? Dit hangt grotendeels af van de grootte van je webwinkel en het potentieel voor groei. Prestashop en WooCommerce zijn vanwege hun gebruiksvriendelijkheid de beste CMS systemen voor wie net met een webshop begint. Magento biedt de meeste mogelijkheden voor als je webshop groeit, maar je moet wel de tijd hebben om alle instellingen en functionaliteiten goed te leren kennen.

Door admin