di. jul 23rd, 2024
financiering-groeiend-bedrijf

Ben jij een ondernemer met een growth mindset? Dan denk je misschien dat je geen financiering nodig hebt voor je groeiend bedrijf. Je vergist je. Niet elk type ondernemer zal per se nood hebben aan financiering in een groeifase, maar als je een bedrijf hebt dat veel voorraad inkoopt of de capaciteit serieus wil opdrijven? Tja, dan zal je voldoende kapitaal nodig hebben om uit te breiden. Veel ondernemers dromen van een tweede (of derde) vestiging en de nieuwste technologie├źn in hun bedrijf. Dat kost natuurlijk iets. Een financieel plan opstellen is een must. Veel ondernemers kiezen in dat plan voor financiering om investeringen te betalen. Maar hoe zie je nu dat je (dringend) extra kapitaal nodig hebt?

Je financiert investeringen met je reserves

Een gezond bedrijf heeft reserves. Deze reserves laten toe dat je in moeilijkere tijden niet onmiddellijk in de problemen komt. Denk maar aan corona. Veel bedrijven zullen een faillissement aanvragen, omdat ze deze bijzonder lastige periode niet kunnen overbruggen. Reserves heb je dus nodig in nood. Als je reserves gebruikt om investeringen te doen, dreig je in de problemen te komen als het noodlot weer toeslaat. Een financieel plan opstellen, helpt je om te weten hoeveel reserves je nodig hebt.

Je hebt een heel fluctuerende cashflow

Een bedrijf gaat failliet wanneer de rekeningen niet meer betaald kunnen worden. Een heel wisselende cashflow is typisch voor ondernemingen die op het ene moment veel voorraad inkopen, maar pas in een ander kwartaal betaald worden voor de producten die ze afleveren. Bijna alle ondernemingen die veel voorraad inkopen, lijden aan deze kwaal. Een goede cashflow bepaalt dus het al dan niet succesvol zijn van je bedrijf. Bedrijfsfinanciering kan je dus helpen om die cashflow gezond te houden.

Je wil die tweede vestiging

Met je growth mindset zie je het groot. Eindelijk heb je een paar nieuwe klanten binnengehaald, die je ook nog eens dik betalen. Je gaat op zoek naar een nieuwe vestiging, zodat je kunt uitbreiden, want je zit nu bijna op je maximale capaciteit. Het pand dat je voor ogen hebt, kan je echter niet betalen zonder aan je reserves te zitten. Financiering kan je helpen om toch die tweede vestiging te openen.

Andere redenen voor financiering?

  • Investeringen in innovatie
  • Je product of dienst verliest aan kwaliteit
  • Je wil (meer) personeel aannemen

Wellicht zijn er nog meer redenen te bedenken, waarom je bedrijf financiering nodig heeft. Een financieel plan en duidelijke doelstellingen helpen je hierbij. Twijfel je nog? Vraag advies aan je boekhouder of bankier.

Door admin